3 rätters

I helgen hade jag trevligt besök, så på fredagen bjöds det på 3 rätters till idol. Riktigt gott blev det måste jag säga :) Och i mina ögon ganska enkelt, om man förberätt kakan så tar det inte lång tid att få ihop middagen.


Som vanligt har jag inga exakta mått...  Men ni är så smarta så ni klarar det ändå :)


Förätt:

Kronärtskocka med lime och vitlöksmör

Koka 1 kronärskocka per person i en saltat vatten ca 40 min (beror på hur stora de är) De är klara när bladen går lätt att dra loss.
Rör ihop lite smör (bregott tog jag) med 1 pressad vitlöksklyfta, skalet från 1 lime och flingsalt och pepppar.

När kronärskockorna är klara, ta upp dem och låt rinna av lite, servere med smöret som man dippar bladen i.


Varmrätt

Tonfiskfilé med västerbottenmos och bönor i balsamicosky

Potatismos:
Skala och dela potatisarna till mindre bitar. Koka mjuka i saltat vatten. Riv en liten bit västerbottenost (det finns en liten bit för just matlagning) under tiden.  När potatisen är klar, stöt moset med en potatisstöt (moset ska inte vara för slätt) Rör ner västerbottenost, finhackad timjan, 1 klyfta vitlök, lite smör och lite värmd mjölk tills moset får bra konsistens.  Salta och peppra.

Tonfisk alt ngt kött:
Krydda med flingsalt och peppar och stek snabbt i smör i en varm panna. Tonfisken ska vara lite rosa inuti.

Balsamicobönor:
Ta en burk gröna bönor alt frysta tinade. Släng ner i en kastrull, häll över balsamvinäger så det nästan täcker, salta och peppra och värm snabbt upp. Släng ner ett gäng körsbärstomater på slutet, de ska bara blir liute varma.

Servering:
Lägg upp moset, tonfiskfilén och bönorna & tomaterna, ringa balsamicoskyn över. Ev kan du ta lite mer Crema de balsamico och ringa över allt.  Lite timjan på toppen och det är klart att servera!


image18


Efterätt

Keylime pie
Jag har hittat på detta receptet efter att ha kikat på flera liknade, men inte perfekta :) Men det blev detta, såklart :)

Ca 12 digestivekex
2 msk råsocker strö
50 gr smält smör

2 burkar kondenserad söt mjölk
6 äggulor
limefrukter minst 6 tror jag, beror på hur stora de är.

Krossa kexen och blanda med sockeret och smöret. Tryck ut i en springform (löstagbara kanter)
Sätt ugnen på 175 grader. Grädda botten i ca 7 min.

Rör ihop mjölken med äggulorna. Riva skalet av 1 lime och pressa limen, det ska bli ca 1½ dl. Häll i lite i taget i smeten och smaka av hur mycket det ska vara. Smeten ska vara ganska "sur". Häll smeten på botten och grädda i drygt 30 min... Beror på ungen , den ska vara lite fast i kanterna men lite puddingaktig i mitten.
Ta ut och låt vila, gärna över natten. Servera med vispad grädde och ev några bär. Supersmaskigt!

image19

Lycka till!


RSS 2.0