Ugnspannkaka

Medans jag mumsade på min räkgryta gjorde jag ugnspannkaka till D.

Ugnspannkaka med fläsk
2 dl vetemjöl
1 dl fullkornsmjöl med dinkel
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk olja
1 pkt fläsk

Vispa ihop mjölet, saltet och mjölken, knäck i äggen och vispa slätt, ha i oljan. Häll i en ugnsform.  Klipp ett paket fläsk i bitar och stek knapriga i en panna. Häll dme över smeten i formen och grädda i 225 grader tills pannkakan stelnat och "pösigt" upp. Servera med lingonsylt.


Asiatisk räkgryta

Gjorde en räkgryta till lunch idag. Blev supergod.

Asiatisk räkgryta
Skala 2 morötter, dela i slantar. Strimla ½ purjolök. Fräs i olja i en kastrull. Dela ett broccolihuvud i mindre bitar och släng ner. Ha en en burk kokosmjölk, ett par msk red curry paste och låt koka ett par minuter. Ha en i burk svarta bönor. Ha sedan i ca 400 g stora räkor (jag tog färdigkokta frysta som jag tinade och noppade av stjärten på) Har du andra räkor går det säkert oxå bra. Låt allt bli varmt, salt ev.  

Jag åt det som det var med lite cashewnötter till, men det är säkert jättegott med basmatiris till.


Banankaka

Gjorde banankaka i helgen på jobbet, alltid smarrigt men helst ska man ha grovhackad mörk choklad i tycker jag, men det hade vi inte så jag slängde ner en näve russin istället. Dessutom hade jag lite mandelspån över.

Banankaka
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vanlijsocker
3 bananer
hackad mörk choklad
ev.mandelspån

Smält smöret och blanda med sockret och äggen. Blanda ner mjöl, bakpulver och vanlijsocker. Mosa bananera och blanda ner dem. Rör till sist ner hackad choklad, så mkt du vill ha.
Smöra och bröda en avlång bakform, häll i smeten, strö ev över mandelspån.
Grädda i 200 grader i 40-50 min, tills den har stelnat i mitten.


Svamprisotto

Gjorde svamprisotto till tjejerna i fredags, tror de gillade det. Till förätt smaskade vi på bröd med olivolja, fetaostdipp och hummus. Till efterätt blev det hallon och mangosorbe med hallon & mango med limeskal och kokos.

Svamprisotto 4 port
Värm ca 1,3 dl grönsaksbuljong i en kastrull. Finhacka ett par schalottenlökar, fräs i olja i en kastrull. Tillsätt 4 dl arborioris och låt fräsa med en stund. Häll i 2 dl torrt vitt vin och låt dunsta bort. Tillsätt ca hälften av den varma buljongen, sänk värmen och rör då och då. Häll på mer buljong allteftersom den dunstar bort. Efter ca 15-20 min är det klart, den ska vara lite lös i konsistensen och riset ska ha lite tuggmotstånd kvar. Stek under tiden ett gäng blandade svampar i bitar i en panna. Krydda dem med salt och peppar. Jag använde champinjoner, kantareller och shiitake. Rör ner ca 2½ dl riven parmesan, finhackad persilja och svampen i risotton.  Strö över lite mer persilja och servera med sallad och crema di balasamico. (krämig balsamvinäger)


Fetaostdipp
Mixa ett pkt fetaost med en burk creme fraiche, krydda med salt, peppar och finhackad basilika (fryst går bra)


Hummus
Mixa en burk kikärtor med en vitlöksklyfta, pressad citron, persilja, salt, peppar, spiskummin. Tillsätt olivolja och ev lite vatten tills konsistensen är bra.


Rotsakspytt

Igår gjorde jag en supergod rotsakspytt. D tyckte den var toppen oxå.

Rotsakspytt
Skala och dela potatis, palsternacka, morot och kålrot i mindre bitar. Lägg dem i saltat vatten och koka upp snabbt och häll sedan av vattnet och låt rinna av. Skala och hacka gul lök och stek tillsammans med finhackad vitlök och röd chli. Stek sedan rotsakerna lite olja/smör krydda med salt och peppar och blanda ihop allt tillsammans med en burk kikärtor och hackad persilja.

Servera med rödbettor och stekt ägg.



image28

Laxgryta

Den här laxgrytan gjorde min syster i somras till oss, men jag har gjort om kryddningen lite så den blir lite roligare.

Laxgryta 4 port
4 laxfileér
1 pkt sockerärtor
1 pkt salladsärtor
1 knippe grön sparris
1 burk lätt creme frachie
1 burk kokosmjölk
skalet av 1 lime
ingefära
½ röd chili
salt & peppar

Koka upp creme fraichen och kokosmjölken. Dela laxen i bitar. Skölj och dela grönsakerna i bitar, lägg ner allt i grytan, krydda med limeskal, riven ingefära, finhackad chili, salt och peppar.  Låt bara precis laxen bli klar, sedan drar du bort grytan från spisen så inte laxen blir torr och tråkig.
Servera med potatis, ris, quinoa, ja det mesta funkar faktiskt.




Potatissoppa med broccoli och blomkål

Älskar alla former av potatissoppa, idag blir det potatissoppa med broccoli och blomkål i, jättegott! Jag äter den alltid med en klick keso i, prova det!

Potatissoppa med broccoli och blomkål
Skiva en purjolök, Skala och dela ett gäng potatisar. Jag hade i en ½ påse med fryst borccoli och blomkål, men har man färsk hemma tar man ju det såklart. Ha i vatten så det täcker, 2-3 grönsaksbuljongtärningar och låt koka tills potatisen mjuknat. Mixa allt och ha i 1 förp. matlagningsgrädde alt creme fraiche. Krydda med örtsalt och peppar.





Morotsbiffar med potatissallad med jordnötsdressning

De här biffarna var också jättesmaskiga. Vi åt potatissallad med jordnötsdressning till. Jag gjorde dubbel sats av dessa också, toppen att ha i frysen.

Morotsbiffar 
1 schalottenlök
1 dl råris
1 msk olja
2½ dl vatten
1 msk grönsaksfond
½ tsk salt
2 potatisar
1 dl kokta gröna linser el ½ dl okokta
2 morötter
1 ägg
1 msk potatismjöl
svartpeppar
2 msk finhackad timjan el 1 tsk torkad

Finhacka löken och fräs med riset i oljan. Häll i vatten, salt och fond och låt koka tills vattnet kokat in. Skala och dela potatisen i mindre bitar och koka mjuka. Koka även linserna om de var okokta. Riv morötterna och blanda med mosad potatis, riset, linserna, ägget och potatismjölet. Krydda med peppar och timjan. Forma till biffar och stek i olja tills de fått fin färg på båda sidorna.


Potatissallad med jordnötsdressning
6 stora potatisar
2 dl svarta oliver

½ rödlök
2 tomater
½ röd paprika
1 msk hackad koriander
1½ dl salta jordnötter
1 dl olivolja
salt peppar
1 dl finhackad persilja
1 msk finhackad röd chili

Skala och koka potatisen. Låt svalna och blanda med skivade oliver.
Finhacka rödlök, tomat och paprika. Mixa grönsakerna, koriander och jornötterna och tillsätt olja tills det blir en krämig konsistens. Blanda ner i potatisen och stör persilja och hackad chili över.

Jag gjorde om salladen lite, jag kokade en påse delikatesspotatis istället och tog bort paprikan och koriander och hade i persiljan och chilin direkt i dressingen. Sen hade jag gröna oliver istället.


Recpet från boken Vegetariskt


Fetaostfyllda broccolibiffar

Dom här biffarna var supersmaskiga! Jag gjorde en dubbel sats och frös in. Toppen att ha i frysen, ekologiska (om du använder ekologiska produkter) och utan konserveringsmedel och andra konstigheter.

Vi åt dem med matvete och bönsallad och tomatsås (färdig pastasås med chilismak)

Fetaostfyllda broccolibiffar
1 schalottenlök
1 dl avoriris
3 msk olivolja
2 dl vatten
1 msk grönsaksfond
salt
2 potatisar
125 g broccoli
100 g fetaost
(1 ägg)
½-1 msk potatismjöl
svartpeppar
salt
1 msk finhackad oregano el ½ tsk torkad

Finhacka löken och fräs med riset i oljan. Häll på vattnet, salt oh grönsalsfond. Låt koka på svag värme tills vätskan kokat in. Skala och dela potatisen i mindre bitar och koka den mjuk. Hacka broccolin och förväll i vatten ngn minut (går bra i micron). Skär fetaosten i bitar. Mosa potatisen och rör ihop med riset, broccolin fetaosten, ägget (annars ta den större mängden potatismjöl), potatismjöl. Krydda med salt peppar och oregano. Forma till biffar och stek i olja tills de fått fin färg på båda sidorna.

Jag tillsatte också majskorn från en kokt majskolv som jag hade i kylen.

Recept från kokboken


Matvete och bönsallad
Ta fram en lagom stor skål. Lägg i 1 tsk dionsenap, lite persillade krydda, en pressad vitlöksklyfta, saften från 1 citron. Vispa ihop och häll i ngn msk rapsolja under vispning. Rör sedan ner 1 burk färdigkokt (sköljt) matvete och en burk blandade bönor (sköljda).  Klart att äta.


image30

Tonfiskröra

Smarrig tonfiskröra till bakpotatis eller kanske till en macka.

Tonfiskröra
Finhacka ½ purjolök, 2-3 champinjoner, ett gäng oliver (valfri färg). Blanda med 1 burk creme frachie, 1 burk tonfisk i vatten (avrunnen) 1 msk majonäs, krydda med curry, salt och peppar.

Du kan byta ut tonfisken mot räkor eller skinka om du vill.


Indonesisk morotsoppa

Den här soppan lagade jag förra veckan. Ingen favorit för mig och D. Jag tyckte om kryddningen men det blev för sött med morötterna. Jag kan tänka mig att göra den igen men då byta ut morötterna mot linser.
Men ni kanske inte har samma smak som oss... så här kommer receptet.

Indonesisk morotsoppa 2-3 pers
4 stora morötter
2 msk olja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad ingefära
1 limeblad eller skalet från 1 lime (det tog jag)
165 mk kokosmjölk (jag tog en hel burk 400 ml och mindre vatten)
8 dl vatten
2 msk grönsaksfond
½ grön chilifrukt
salt
peppar

Skala och skär morötterna i bitar, fräs i oljan. Hacka lök, vitlök, limeskal/limeblad och ingefära (jag rev den på rivjärn)  och rör ner och låt fräsa en stund. Häll på kokosmjölk, vatten, grönsaksfond. Hacka chilifrukten och rör ner. Låt koka tills morotsbitarna mjuknat. Ta upp limebladet om du hade det, mixa sedan soppan och krydda med salt och peppar, späd med mer vatten om du tycker den är för tjock.



Recept från kokboken Vegetariskt



RSS 2.0