Tomatsoppa

Efter Lisas tips kokade jag tomatsoppa.

Tomatsoppa 5 port
Fräs 1 stor hackad lök och två pressade vitlöksklyftor i lite olja i en stor gryta.  Häll på två burkar körsbärstomatkonserver + 2 burkar vatten. Släng i 2-3 grönsaksbuljongtärningar och låt puttra en stund. Mixa slätt med mixerstav. Släng ner 1 dl quinoa (sköljd i vatten) och ½ dl matlagningsgrädde och låt puttra 15 min. Häll i en burk avskölja svarta bönor. Servera med keso och hackad persilja.

Spara det som blir över i kylen eller frys in. Den är nästan ännu godare dagen efter!

image20


Snabbmat

Ok, jag har ingen tid att fixa med mat denna veckan. Så när jag inte äter på jobbet blir det snabbmat! Men inte fettig snabbmat utan nyttig snabbmat. Så mina bästa snabba tips!

* Pasta med tomatsås från burk. - Helt ok mat om man tar fullkornpasta och har en burk bönor till.
* Gröt i alla dess former - Nyttigt med banan, kanel, honung eller bär på. Ät ett ägg till så man får i sig lite protein.
* Omelett, med olika grönsaker och ost- Nyttigt om man inte har för mkt ost på. Ät frukt till eller knäckemacka.
* Grov macka med makrill i tomatsås - Ät lite grönsaker och drick jos till så blir det toppen.

Tipsa gärna om era snabba goda rätter!


Chokladfestivalen

Idag har jag varit på chokladfestival på Nordiska museet. Tyvär var det sista dagen idag annars skulle jag rekomendera att gå dit. Men jag tror det kommer tillbaka nästa höst.

Jättekul var det att prova en massa olika choklad och titta på när det gjorde skulpturer mm.

Fisksoppa

På begäran, här kommer världens godaste fisksoppa:

Fisksoppa 4 port
1 purjolök
2 paprikor
ca 1 msk curry
ca ½ tsk cayenne peppar (ta mindre först och krydda mer om det behövs)
2-3 msk tomatpure
ca 1 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 burk creme fraiche
400 g fiskfile tex sej eller torsk
1 burk räkor i lag alt frysta tinade räkor

Skär purjon och paprikan i bitar, fräs dem i lite olja tillsammans med curryn och cayenne pepparn. Rör ner tomatpuren och häll på vatten och fiskbuljongtäringarna. Låt koka en stund, ha i creme fraichen. Skär fisken i bitar, lägg i den och låt koka tills den är vit. Rör ner räkorna och smaka av med kryddor. Låt ej räkorna koka, då blir de sega.
Servera med aioli och bröd. Mums!



Matlista v 41

Måndag  * jobb (selleribiffar med stuvad spenat och potatis)
                 * åt ute (wookade grönsaker med ris)

Tisdag    * Tonfisksallad med keso, avocado och ägg
                 * jobb (fisk med dragonsås, potatis)

Onsdag   * Tonfisksallad (samma som tisdag)
                  * jobb (grönsaksbiffar och sallad)

Torsdag  * jobb (broccoliesoppa och pannkaka)
                  * Quornfärssås med spagetti

Fredag    *Fetaostsallad med dinkelpasta, senapsvinegrett
                 * Potatis, rödbettor, kronärtsskocka och ägg med vitlökcreme fraiche

Lördag   *  -
                * Tonfisk, klyftpotatis, beasås, sallad med pinjenötter

Söndag  * fika ute (laxmacka med pepparotskräm)
                * Tonfisk, potatis, rödbettor, sallad

Spagetti med grön sås och bönsallad

Det här slängde jag ihop till lunch idag och det blev supergott.

Spagetti med grön sås ca 3 port
Koka upp vatten till pastan och koka 3 port spagetti.
Dela en ½ purjolök, 1 liten gul lök, ½  squach 1 vitlöksklyfta i bitar. Fräs i en panna i lite olja. Dela ett broccoliehuvud i bitar och förväll i kokand evatten eller i micron i några minuter. Häll i en burk creme fraiche och 1 grönsaksbuljongtärning i grönsakerna. Låt puttra ihop, krydda med örtsalt, svartpeppar och häll i broccolien. Rör om och servera med spagettin och bönsalladen.

Bönsallad
1 burk avskölja sojabönor blandad med 6 st strimlade soltorkade tomater (i olja) 3 st kronärtskockshjärtan delade i bitar. Skvätt över lite god olivolja, krydda med örtsalt och svartpeppar och servera till maten.

image15






Äppelkaka med vanljsås

Det gjorde jag igår kväll, mums vad gott det är!

Äppelkaka
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
2½ dl mjöl
1½ tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
2-3 äpplen
kanel
råsocker

Vispa ägg och socker pösigt, smält smöret och häll i mjölken. Rör ner den varma smöret och mjölken. Häll i mjöl, bakpulver och vaniljsocker, rör slätt. Häll i en smord och bröad springform. Skala äpplena och dela i klyftor, tryck ner i smeten i något fint mönster.  Strö över rejält med kanel och råsocker. Grädda i 175 garder tills kakan är torr i mitten och kanterna har släppt. Servera med vanlijsås. Eller ät som den är när den kallnat.

Vaniljsås
Vispa en äggula med 3/4 dl socker och 1 tsk vaniljsocker tills det blir pösigt. Rör försiktigt ner 1-2 dl vispad grädde. Servera till äppelkakan. Snabbt gjort och så mycket godare än pulverkräm.


Restaurangtips

Jag har varit en dålig matbloggare senaste dagarna som mest ätit ute...

Men ni ska i alla fall få några restaurangtips:

Primo Deli Ciao Ciao- Delikatess och vedungspizza. Bästa pizzan på Söder. Alltid lika gott!

Restaurang Imperiet - Serverar husmanskost till lunch, prisvärt (85kr lunch) och jättegod mat! I fredags åt jag en otroligt god fisk och skaldjurspasta med vitvinsås.

Aya Sofya - Jättegod turkisk mat. Deras mezetallrik är perfekt att dela två på om man vill småäta och drick vin. Deras svärdfisk var den godaste jag ätit.

RSS 2.0