GI

Nu är det GI som gäller ett tag framöver. Jag brukar i och för sig alltid tänka på det men nu blir det hårda tag en period framöver. Kan verkligen behövas efter jul, nyår och alla fester på sista tiden.

Så här ser veckans planering ut än så länge:

Tisdag

Turkisk yoghurt med fröochnötblandning, liiite honung och kanel, ett ägg

Omelett med lök, fetaost och broccolie

Kokt fisk med spenatstuvning, vit-och rödkålsallad
 

Onsdag
Omelett se tis
Fisk se tis
Tonfisksallad med bönor

Torsdag
Yoghurt med nötochfröblandning, ett ägg
Tonfisksallad se ons
Böngryta med broccolo, morot och vitkålsallad

Fredag
Omelett med lök, tomat och ost
Böngryta se tors
Tomatsoppa med linser och bönor



Recept


Nötochfröblandning
Ta en näve hasselnötter och en näve mandel och grovhacka, blanda med en näve solrosfrön och en näve linfrön. Förvara i en burk med lock och använd tex på yoghurt eller över en sallad.

Kokt fisk med spenatstuvning
Koka upp vatten med en fiskbuljongtärning. Lägg ner fisken och låt sjuda tills den är vit igenom. Tina ett par nävar fryst spenat i en kastrull på låg värme. Häll ner creme frachie (så mycket som du tycker behövs)och krydda med salt och peppar. Servera med en sallad av strimlad röd- och vitkål med vitlöksvinegrett över.

Tonfisksallad
Gör en sallad av isbergsallad, gurka, tomat och en morot. Öppna och skölj en burk  bönor och blanda ner. Lägg upp sallad på en tallrik. Toppa med ½ burk tonfisk i vatten, ½ avocado,  ev ett ägg och keso. Häll över en vinegrett alt. citronolivolja med lite kryddor. Toppa med lite rostade solrosstjärnor, alt pinjenötter.

image21


Böngryta med morot och vitkålsallad
Fräs en hackad lök  och en vitlöksklyfta i lite olja. Häll ner en burk svamp. Dela ett huvud broccolo (brocolie eller blomkål går oxå bra) och släng ner tillsammans med en tetra krossade tomater och en grönsaksbuljongtärning.(har du några andra bra grönsaker hemma, släng ner dem oxå)  Låt puttra en stund. Öppna och skölj två burkar bönor (valfria) och häll ner i grytan, krydda med salt, peppar och örtkryddor. Servera med riven morot och vitkål som blandats med lite turkisk yoghyrt och en pressad vitlöksklyfta, flingsalt och peppar.


Tomatsoppa med linser och bönor
Fräs en hackad lök och två pressade vitlöksklyftor i lite olja. Häll ner två tetra med krossade tomater, en buljongtärning och en näve röda linser, en näve gröna. Låt puttra tills linserna mjuknat. Späd ev med vatten. Till sist öppna och skölj en burk  bönor och blanda i. Krydda med salt, peppar och persilja. Servera med en klick keso eller turkisk yoghurt.


Jag kommer laga minst 2 port av maten när jag lagar den så jag kan äta samma dagen efter oxå. Böngrytan och soppan kan man dessutom frysa om man vill. Till mellanmål blir det nötter, citrusfrukter, keso eller proteindryck.


Kommentarer
Postat av: ette

tack för inspirationen gumman.. ska köra hårt nu när jag kommer hem från danmark.. det har blivit lite väl mkt av det goda i thailand.. hehe.. längtar efter dinkelgröt och kikärtsbiffar och knäckebröd med makrill.. :)

2008-01-19 @ 18:16:23
URL: http://henriettep.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0