Paprikasoppa med fetaostcrème och tortillasnittar
Den här vintern har jag ätit tomatsoppa med fetaostcrème mest hela tiden. Jag tror jag bjudit alla jag känner på den och alla älskar den. För att variera mig lite gjorde jag en ny variant med grillad paprika och tortillasnittar till idag.
Paprikasoppa med fetaostcrème och tortillasnittar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 färsk chili + ev torkade chiliflakes
1 burk grillade paprikor eller grilla ca 3 röda paprikor själv i ugnen tills de blir svarta och dra sedan bort skalet.
1 dl ajvar relich
1 tetra krossade tomater
ca 1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt, peppar
lite honung
1,5 dl dinkelvete
Grovhacka, lök, chili, vitlök och fräs i olja i en gryta. Tillsätt sedan paprikorna, krossade tomater, ajvar relich, vatten, grönsaksbuljong. Låt koka upp. Mixa slätt med mixerstav. Tillsätt dinkelvetet och koka i 15-20 min. Smaka av med salt, peppar ev mer chili samt lite honung. Späd m vatten om det är för tjockt. Servera med fetaostcrème och tortillasnittar.
Fetaostcrème:
200 gr fetost
1-2 dl creme fraiche
persilja
flingsalt
Tortillasnittar
tortillabröd
creme cheese m vitlök och örter
rödlök
riven ost
peppar
Bred creme cheese på ena sidan av alla bröd. Strö över lite finhackad rödlök opch riven ost på hälften och tryck sedan på de övriga som lock. Grilla snabbt på varje sida i en het torr stekpanna. Skär i snittar och servera till soppan.
För att göra min orginal tomatsoppa, uteslut de grillade paprikorna och tillsätt 1 tetra krossade tomater och mindre vatten istället.
Paprikasoppa med fetaostcrème och tortillasnittar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 färsk chili + ev torkade chiliflakes
1 burk grillade paprikor eller grilla ca 3 röda paprikor själv i ugnen tills de blir svarta och dra sedan bort skalet.
1 dl ajvar relich
1 tetra krossade tomater
ca 1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt, peppar
lite honung
1,5 dl dinkelvete
Grovhacka, lök, chili, vitlök och fräs i olja i en gryta. Tillsätt sedan paprikorna, krossade tomater, ajvar relich, vatten, grönsaksbuljong. Låt koka upp. Mixa slätt med mixerstav. Tillsätt dinkelvetet och koka i 15-20 min. Smaka av med salt, peppar ev mer chili samt lite honung. Späd m vatten om det är för tjockt. Servera med fetaostcrème och tortillasnittar.
Fetaostcrème:
200 gr fetost
1-2 dl creme fraiche
persilja
flingsalt
Tortillasnittar
tortillabröd
creme cheese m vitlök och örter
rödlök
riven ost
peppar
Bred creme cheese på ena sidan av alla bröd. Strö över lite finhackad rödlök opch riven ost på hälften och tryck sedan på de övriga som lock. Grilla snabbt på varje sida i en het torr stekpanna. Skär i snittar och servera till soppan.
För att göra min orginal tomatsoppa, uteslut de grillade paprikorna och tillsätt 1 tetra krossade tomater och mindre vatten istället.
Ratatoullie med bulgur och fetoströra
Det här goda receptet på ratatoullie kommer från kokboken Smaker från Saltåkvarn. När jag bodde närmare åkte jag ofta till Saltåkvarn för att äta lunch eller fika. De gör världens godaste saker på sitt fik, men nu får jag laga själv från deras härliga kokbok.
Ratatoullie med bulgur och fetoströra (lite omgjort från orginalreceptet)
1 zucchini
1 abugine
3 paprikor
3 gula lökar
300 gr champinjoner
3 vitlöksklyftor
tinjan, oregano, basilika ca 2 tsk av varje
salt, peppar
torkade chiliflakes el minst 1 färsk chili
2 burkar krossade tomater
2 grönsaksbujongtärningar
Dela grönsakerna i bitar. Fräs i olja i en stor gryta. Tillsätt kryddor, krossade tomater och grönsaksbuljong. Låt puttra i 10 min, smaka av med mer kryddor, jag gillar när den är ganska het av chili. Servera med hel kokt bulgur och fetoströra.
Fetoströra: blanda ihop 200 g fetost med 2 dl creme fraiche, krydda med flingsalt och peppar.
Ratatoullie med bulgur och fetoströra (lite omgjort från orginalreceptet)
1 zucchini
1 abugine
3 paprikor
3 gula lökar
300 gr champinjoner
3 vitlöksklyftor
tinjan, oregano, basilika ca 2 tsk av varje
salt, peppar
torkade chiliflakes el minst 1 färsk chili
2 burkar krossade tomater
2 grönsaksbujongtärningar
Dela grönsakerna i bitar. Fräs i olja i en stor gryta. Tillsätt kryddor, krossade tomater och grönsaksbuljong. Låt puttra i 10 min, smaka av med mer kryddor, jag gillar när den är ganska het av chili. Servera med hel kokt bulgur och fetoströra.
Fetoströra: blanda ihop 200 g fetost med 2 dl creme fraiche, krydda med flingsalt och peppar.