Tomatsoppa med dinkelvete och fetaoströra

Tomatsoppa med dinkelvete och fetaoströra
Grövhacka en lök, två viklöksklyftor, en halv chili. Fräs i olja i en gryta tills de fått lite färg. Ha i två tetror krossade tomater, 3 dl vatten, 2 dl matlagningsgrädde, två grönsaksbuljongtärningar, 1 dl ajvar relich. Låt koka upp och mixa sedan slätt med mixerstav direkt i grytan. Ha i 1 dl dinkel matvete och låt koka ca 20 min. Späd ev med mer vatten, och ha i en tetra svarta bönor (avsköljda) Krydda med salt, peppar, timjan och rosmarin. Låt koka upp igen och servera med en klick fetaoströra och strö över rostade pumpakärnor.

Fetaoströra
Mixa ett pkt fetaost, späd med lite matlagningsgrädde eller creme fracihe och krydda med flingsalt och peppar.


Tomatsoppa med fetaoströra och rostade pumpafrön


Lingonsylt

Att koka egen lingonsylt är jättelätt och blir hur gott som helst.

Jag brukar bara koka upp lingonen med lite vatten och smaka av med socker. Låta svalna och hälla upp i burkar.

Min jobbarkompis gjorde en god variant där man blandar ner malen kanel och nejlikor i sylten. Låter konstigt men var jättegott.


Hemkokt lingonsylt


Vegetarisk kålpudding

Gjorde vegetarisk kålpudding för första gången i veckan. Det var både lätt och supergott! Jag kokade även egen lingonsylt till, mums!
 
Vegetarisk kålpudding
Strimla ett stort vitkålshuvud och förväll någon minut i kokande vatten. Låt rinna av och stek lite i taget i smör tills det får lite färg. Krydda med salt och pappar och häll över lite sirap. Bred ut hälften av kålen i en stor ugnsform. Fräs en finhackad lök tills den blivit mjuk och fått lite färg. Blanda med två paket
Vegefärs, krydda med salt och pappar. Bred ut färsen över kålen. Bred ut resten av kålen ovanpå och grädda i 200 grader tills färsen är genomstekt och kålen fått lite färg.

Servera med potatis, brunsås och lingonsylt.


Vegetarisk kålpudding med potatis, brunsås och lingsonsylt


Matsedel v 40

Mån Quinoasallad / Pasta med tomatsås och gourmetbullar
Tis Fisk med äggsås, potatis / Rotsakspytt m kantareller, ägg, rödbettor
Ons Potatisbullar, lingon / Rotsakspytt m kantareller, ägg, rödbettor
Tors Pasta med tomatsås och gourmetbullar / Veg kålpudding, pot, sås och lingon
Fre Veg kålpudding, pot, sås och lingon / Rotsakspytt m kantareller, ägg, rödbettor
Lör Vegpastagratäng / Veg kålpudding, pot, sås och lingon
Sön Vegpastagratäng, morotstzatziki / Pizza från Deniso

Morotskaka

Den här smarriga morotskakan gjorde jag och en jobbarkompis till p-mötet i veckan. Mycket populär var den. Halvera receptet och ta en mindre form om ni inte vill baka så mycket.

Morotskaka, en långpanna
ca 600 g morötter, 
2 dl olja 
8 ägg 
6 dl råsocker el vanligt
8 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker 
4 tsk bakpulver
4 tsk kanel

Glasyr:
50 g rumsvarmt smör
600 g Philadelphia
2 dl florsocker
rivet skal av 2 citroner

Sätt ugnen på 200°. Skala och riv morötterna fint.  Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner morötter och olja. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kanel. Rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad stor långpanna. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna. Rör ihop smöret med  florsocker, Phiadelphia och citronskal. Bred galsyren över kakan och låt den stelna i kylen. Skär i bitar.


Morotskaka

RSS 2.0