Grillad halloumi med ris, tomatsås och limecoleslaw

Grillad haloumi med ris, tomatsås och limecoleslaw

Koka upp riset.

Finhacka en schalottenlökk (alt½ gul lök ) och 1 klyfta vitlök, fräs i olja. Tillsätt 1 tetra krossade tomater med chilismak. Krydda med finhackad timjan, 1 msk honung och salt och låt puttre under tiden det andra blir klart.

Strimla en bit vitkål, blanda 2 tsk majonäs, 1 msk creme fraiche, 1 msk mjölk med filngsalt, vitlökspulver och skalet av ½ lime med vitkålen.

Dela halloumin i bitar och grilla i grillpanna (eller stekpanna)

Servera halloumin med tomatsåsen, riset och limecoleslaw.


Grillad halloumi med ris, tomatsås och limecoleslaw



Tips: till tomatsåsen provade jag krosade tomater från Mutti, som jag läst massor om på olika matbloggar och jag blev inte besviken. Fyllig tomatkross med mycket smak. Jag provade den med chiismak denna gången men de har många olika produker.

Fiskbiffar

Otroligt goda och frächa blev dessa fiskbiffar.

Fiskbiffar
400 g sej (eller annan vit fisk)
250 g lax
1 ägg
½ röd chili
2 chalottenlökar
1 knippa timjan
saft + skal från 1 lime
salt & peppar

Mixa fisken till färs, blanda ner 1 ägg, finhackad chili och lök. Krydda med timjan, salt, peppar och limeskal + saft.
Forma till biffar med blöta händer, stek i smör ett par minuter på varje sida. De är klara när det känns lite "stabbiga"

Servera med kokt potatis eller potatismos, grönsaker och skirat smör alt en kall sås


Fiskbiffar med kokt potatis, broccoli och skirat smör

Potatis och purolöksoppa

Potatis och purjolöksoppa är nog den godaste vardagssoppan trots allt. Och framför allt den enklaste och snabbaste!

Potatis och purjolöksoppa
Skala och dela ca 10 potatisar i mindre bitar. Strimla och skölj en purjolök.
Ner i en kastrull och täck med vatten, tillsätt 2 grönsaksbuljongtärningar. Låt koka tills potatisen är mjuk. Mixa med mixerstav och tillsätt 1 dl creme fraiche. Krydda med örtsalt och peppar.

Servera gärna med keso och bröd.



Potatis och purjolöksoppa med keso


Fantastisk fisksoppa

Jag var sugen på fisksoppa och tog det jag hade hemma och den blev helt fantastisk ;)

Fisksoppa med rotfrukter och saffran
Skala och dela en morot, en palsternacka och 3 potatisar i cm stora bitar.  Fräs en vitlöksklyfta i lite olja, tillsätt rotsakerna. Häll ner en tetra krossade tomater + en tetra vatten, 1 burk creme fraiche med saffran och tomatsmak. Låt puttra tills rotsakerna är mjuka. Tillsätt 1 påse fisk och skaldjursmix 400 gram från Findus (alt 400 g valfri fisk och skaldjur) Om soppan känns för tjock tillsätt lite vatten. Krydda efter smak och ha till sist ner ½ förp sockerärtor i bitar.

Servera med aioli och bröd


Fisksoppa med rotfrukter och saffran


Vitkålsallad med blodapelsin

På min Ica finns det diverse oljor och vinäger som man får tappa upp själv i flaskor. Där hittade jag denna supergoda balsamvinäger med smak av blodapelsin. Annars borde det finnas en liknande sort i någon delikatessbutik.
En enkel vitkålsallad blev så mycket godare med denna balsamvinäger.

Vitkålsallad med blodapelsin
Strimla vikålen med en osthyvel eller i maskin.
Blanda en vinegrett med 1 del balsamvinäger med blodapelsinsmak 2 delar rapsolja och krydda med italiensk salladskrydda, örtsalt och svart peppar.
Blanda dressingen med vitkålen och låt stå en stund innan servering.


Vitkålsallad med blodapelsin

Sojakorv-straganoff

Enklaste vardagsrätten, passar kanske dig carro ;)

Sojakorv-straganoff
1 gul lök
1 pkt sojakorv
1 tetra passerade tomater
1 dl creme fraiche
½ dl chilisås
salt & peppar

Skär löken och korven i bitar, fräs i olja. tillsätt passerade tomater, chilisås och creme fraiche. Krydda med salt och peppar.

Servera med ris/råris eller bulgur och sallad.


Sojakrovs-stroganoff med ris och vitkålsallad


RSS 2.0