Tisdagsmat

Japp... idag blev det smarrigt frukost:  Ett tärnat äpple toppat med turkisk yoghurt, hemgjord muslie, lite flytande honung och massor med kanel över. Ett kokt ägg till. Mums!

Till lunch blev det omelett med lök, vitlök, chili, broccolie och fetaost. Jag är verkligen inne på omelett just nu. Det är ju så gott och går att variera hur mycket som helst.

image13
Mumsig omelett

Till middag blev det quinoasallad med quornfileér, se recept nedan.
Jag tyckte inte det behövdes någon salsa till. Kom ihåg att krydda ordentliget annars blir det nog en lite mesig rätt.

Böngryta a la Viola

Böngryta är superenkelt, man tar i princip det man har hemma och slänger ner i en gryta och det blir alltid gott!

Böngryta
Fräs 1 hackad lök och 1 vitlöksklyfta i olja. Grovriv en morot och släng ner tillsammans med en halv zucchini i bitar och låt fräsa med en stund. Ha i 1 burk svamp, 2 små eller 1 stor tetra tomatkross (med örtsmak eller naturell), 1 grönsaksbuljongtärning, 1 dl creme fraiche eller matl.grädde. Låt allt puttra en stund. Häll i två burkar avsköjda bönor eller kikärtor. Krydda med salt, peppar, örtkryddor.

Servera med bulgur, ris eller pasta. Funkar med det mesta faktiskt.


Quinoasallad

Quionoasallad 4 port recept från tidningen Topphälsa
5 dl kokt quinoa
1 gul lök
1 zucchini
15 svarta oliver
8 soltorkade tomater i olja
100 g färsk parmesan, hyvlad
1 msk olivolja
bladpersilja
salt & svartpeppar

Skala och hacka löken, skär zucchinin i bitar. Fräs i en stekpanna i olivolja. Tillsätt quinoan, soltarkade tomater i bitar, lite av oljan från tomaterna, bladpersilja, oliver och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.

Jag tänkte servera med grillade quornfileér som jag först marinerar i citronolivolja, vitlök och persillade krydda.

Servera quinoasalladen med quornfileér och tomatsalsa


image14


Matlista v. 39

Måndag * Omelett med lök, svamp, tomat och fetaost. Kikärtor till. 
                * Ceasar sallad (färdig påse från ICA) med varmrökt lax alt makrill. Kikärtor till.

Tisdag * Omelett med broccolie, lök, vitlök och fetaost
              * Quionosallad med grillad quornfilé och tomatsalsa

Onsdag * Rester Quionosallad....
                * ? Middag hos mamma

Torsdag * Råsriswook med laxfilé 
                * Böngryta med bulgur

Fredag * Rester böngryta...
              * Mat på vägen till Sundsvall antagligen hamburgare

Lördag & Söndag ??? Ska besöka min mormor i Sundsvall så vi får se vad det blir för något senare.


Recept på quionoasallad och böngryta kommer...


Fruktsallad

En supergod fruktsallad åt vi idag när vi var lite bakis-sega. Så frächt och gott!

Fruktsallad
1 galiamelon
1 liten el ½ stor ananas
1 mango
2 äpplen
2 bananer
Skär frukten i bitar, strö över lite kokosflingor, pressa över en lime.
Ät som den är eller med vaniljglass, keso, kesella eller vad du gillar.

image12


Tacos

Igår kväll blev det tacos till middag. Alltid lika gott. Ni vet väl alla hur man gör så det lämnar jag men ni får recept på min godaste guccemole.

Guccemole
Dela och gröp ur 2 avocado, Finhacka ca ½ chilifrukt. Mixa avocado, chili, 1 vitlöksklyfta, salt, spiskummin, 1 pressad lime och 1 dl turkisk yoghurt eller cremefraiche. Ät med tacos eller bara nachoschips eller grönsaksstavar. Mums!!


Tips
För att lättare pressa limen så värm den i några sekunder i micron så går det mycket lättare!


Kantarelltoast

Idag blev det smarriga kantarelltoast till middag, skulle bjuda på en bild men jag var så glupsk att jag glömde bort att fota... Så gott är det :)

Kantarelltoast 4 st
Stek 4 ägg på båda sidorna, salta
Rensa kantarellerna (jag använde både höst och gula, men det gör man som man vill) och lägg dem i en panna på hög värme. När vätskan kokat bort tillsätt smör och stek en stund till, salta och peppra.
Rosta 4 toastbröd
Bred philadelhiaost på bröden, lägg på äggen, toppa med kantareller.
Servera!



Smoothie

Godaste frukosten, lunchen eller mellis är smoothie. Man kan ha i nästan vad som helst och det blir alltid lika gott! Idag hade jag blåbär i men nästan alla bär eller fruktbitar funkar bra.

Smoothie 1 st
1 dl mjölk
1 dl yoghurt (jag brukar använda turkisk för det har jag alltid hemma, men vilken sort som helst går bra)
½ banan (kan uteslutas men då brukar man behöva söta lite mer
½ msk krossat linfrö
2 dl bär tex blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär, mangobitar osv... (frysta går jättebra, då blir smoothien också kall och god)

Mixa allt i en mixer eller med mixerstav, söta med flytande honung eller lite socker, pressa i lite lime eller citronsaft.

Bara att njuta!

image11

Te/Thé (alltid denna stavnings fråga...)

Jag älskar Friggs thé. Deras gröna thé är så gott och smakar inte gräs som vissa andra gröna thé gör.

Mild vanilj är den absoluta favoritet, men jag gillar även hallon och deras örtthé.

image8 image9


Måndag

Måndag och jobb hela dagen. I matlådorna idag blev det tonfiskpasta och en laxgryta med kokosmjölk, bönor och sparris som min syster gjort. Supergott. Återkommer med receptet när jag fått det.

Konstaterar att det är farligt att åka till sina föräldrar... igår kväll när jag kom dit fanns det nybakat bröd och varm choklad. Det är nästan det godaste som finns, eller hur?

Dagens middagstips

Idag har jag med mig potatis och broccoligratäng med vegetarisk "bacon" till matlåda. Som min mamma lagat... Ibland är man bortskämd.

Potatis och broccoligratäng
Koka potatis och gör ett mos med lite smör, varm mjölk, salt och vitpeppar. Dela två broccoli huvud och förväll  bitarna i någon minut i kokande vatten. Gör en bechamelsås, rör ner riven ost, finhackad purjolök och broccolien i såsen. Smörj en ugnsform och lägg potatismoset runt kanten på foremen. Häll såsen i mitten. Gratinera i ugnen i 250 grader på grill, tills allt fått fin färg. Ät med sallad och (veg)köttbullar/bacon eller liknande.
Supergott, fast det är ju allt som min mamma lagar...



Det här vegetariska baconen som jag åt har jag aldrig tidigare sett i affären. Det fanns på Hemköp. Det smakar enligt köttätarna som riktigt bacon. Jag tycker att det var gott men det hade en konstig eftersmak.





Frukost

Frukost är dagens viktigaste mål. Det finns ju inget bättre än att äta en stor frukost/brunch en ledig dag. Men man vill ju ha god frukost även på vardagarna när man inte har så mkt tid. Då passar nyttig gröt eller hemgjord muslie med yoghurt/fil bra.

Nyttiga gröten 1 port
1 dl fiberhavregryn
1 msk solroskärnor
½ msk krossat linfrö
2 ½ dl vatten
En nypa salt

Blanda allt i en kastrull, koka några minuter tills det är bra konsistens.
Servera med skivad banan/bär med lite flytande honung på/lingonsylt och mjölk
Ät ett kokt ägg till och du har fått i dig allt du behöver!

Muslie
5 dl fiberhavregryn
5 dl rågflingor
100 g hackad mandel
1 dl kokos
1 dl linfrö
2 dl solroskärnor
½ dl råsocker
2 dl vatten
2 msk olja

Blanda ihop allt torrt. Häll på vatten och olja och rör runt. Häll upp på en plåt och rosta i ugnen i 200  grader i ca 20-30 min. Rör då och då så att det inte bränns. Ta ut och låt svalna, efter det kan du blanda i lite torkad frukt, russin eller torkade tranbär om du vill, men det är gott som det är.
Förvara i en lufttät burk och servera till frukost med fil eller yoghurt.

Godmorgon!

Smålandsrulle

I kväll blev det smålandsrulle till middag. Det är den godaste tunnbrödsrullen i världen! Här får ni mitt eget recept, orginalet säljs på Hultsfredsfetivalen varje sommar.

image7

Smålandrulle
Gör en kikärtsröra genom att mixa en burk kikärtor, olivolja, lite pressad citron, persilja, vitlök, salt, peppar och spiskummin.  Ta en tunnbröd, bred på lite av kikärtsröran på mitten, värm en kort stund i micron, lägg sedan på riven ost, isbergssallad, skivad lök, smörgåsgurka och alfagroddar. Rulla ihop och sätt gärna folie omkring så blir det lättare att äta. NJUT!


Mmm grönsaker!

Idag lagade jag till ett gäng ekologiska grönsaker som jag köpte igår på en höstmarknad. Otroligt vad gott det smakar med lite vitlöksmör och cremefraiche.

image6

Grönsakstallrik
Koka potatis och rödbetorna (med skal på) tillsammans i saltat vatten. Efter ca halva deras koktid är det dax att slänga ner majskolvar och kronärtskockor i kokande saltat vatten. Under tiden kokar du några ägg. Rör ihop ett vitlök&citronsmör av bregott, citronskal, persilja, pressad vitlök och flingsalt. Skär ciabatabröd i skivor och bred på viktlöksmöret. Kör in i ugen i 250 grader i några minuter tills det fått färg. Spar lite av smöret. Rör ihop cremefraiche, pressad vitlök och flingsalt till en sås.

När grönaskerna är klara så plocka upp dem ur vattnet. Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem. Lägg upp allt på en tallrik, ät med cremefraichen och ta lite av smöret på majskolven. Ät vitlöksbrödet till.

Smaklig måltid!

Pizza

Jag och Malin gjorde egen pizza idag... eller mest jag faktiskt, fast Malin var med och bestämde vad som skulle vara på. Den blev supergod, så här delar jag med mig av receptet.


Viola & Malins vegopizza

25 gr jäst
4 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 tsk salt
Hm... minns ej hur mkt men dinkelmjöl tills degen fått bra konsistens (8dl?)


Smula sönder jästen och häll på vattnet, rör tills jästen löst sig. Häll i restena av ingridienserna och rör till en smidig deg. Låt jäsa en halvtimme under bakduk.

Kavla ut degen på två stora plåtar. Bred ut 1 tetra med tomat & basilikasås över pizzorna. Fräs upp champinjoner i en stekpanna och salta. Lägg på champinjonerna på pizzan tillsammans med kronärtskockor, skivade färska tomater, gröna oliver med vitlök, skivad rödlök. Smula över ett pkt fetaost. Strö sedan över så mycket riven ost som du vill ha. Grädda i 225 grader tills kanterna och osten fått fin färg. Ta ut pizzan och dela i bitar, strö över ruccolasallad och servera med pizzasallad och såklart ett glas cola!


Perfekt fredagsmat!


Tips

Den här nya wookmixen från Findus med råsris, grönsaker & lime är supergod och går jättefort att värma på. Jag har ätit den både med laxfilé och med vegburgare. Skulle säkert vara gott att ha i lite räkor i wooken oxå. Det är bara fantasin som sätter gräner...

image5

Pasta med kantareller och quornbitar

Idag blev det en gammal favorit till middag: Pasta med kantareller och quornbitar.


Pasta med kantareller och quornbitar 4-5 port

Koka 500 g fulkornspasta, gärna spagetti eller tagiatelle. Fräs en finhackad lök och 1 - 2 pressade vitlöksklyftor i smör eller olja. Lägg i en burk avrunna kantareller (eller färska om det finns) och låt dem fräsa med ett tag. Rör sedan ner en burk Creme bonjour cusine vitlök och örtsmak och en påse quornbitar. Späd med mjöl till en bra konsistens. Salta och peppra. Låt småputtra en stund, späd med mer mjölk om det blir för tjockt. När pastan är klar, blanda ihop såsen och pastan. Servera med en god sallad med lite rostade solrosfrön och citronolivolja på.

Smaklig måltid!


image4











Mitt nya favvosnacks

Detta är mitt nya favoritsnacks; Rostade bondbönor! Finns även som rostade kikärter, lättsaltade eller chili/tomatsmak. De är också super, men just nu är detta favoriten.

image3

Pannkakor

Så här dagen efter en trevlig fest så finns det väl inget godare än att äta pannkaks brunch!

image1

Pannkakor ca 10 st:
2 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
50 gr flytande smör

Blanda mjöl och salt. Häll ner hälften av mjölken och vispa slätt. Häll i resten av mjölken och äggen och vispa till en slät smet. Häll i flytande smör och stek i stekpanna med lite smör i mellan varven. Ät med mkt sylt och grädde. Mums!




Kräftskiva

Till lunch idag blev det take away: Wookade scampi med grönsaker och ris. Smakade bra
Och ikväll blir det kräftskiva...  Är faktsikt inte sugen på kräftor så det blir nog lite paj eller bröd istället. Och en del dricka... Drickan är det viktigaste på en kräftskiva.

image2


Tillägg dagen efter: Det blev lite kräftor trots allt. Både vanliga och havskräftor som jag aldrig ätit förut. De var goda, inte lika salta och mycket mer kött på. Till det  blev det goda pajer: Tomat och chevre och Oliv, feta och pinjenötter. Samt rostat bröd med västerbottenost. OCH såklart en hel del öl :) Men jag lät bli snappsen!

RSS 2.0