Quornfileér med potatis och örtsås

Enkelt och gott, smakar husmanskost :)

Quornfileér med potatis och örtsås
Skala och koka ca 2 potatisar per person
Marinera 2 quronfileér per person i en marinad gjord av: vitlök, soja, flytande honung, vitlökspeppar, torkad rosmarin och olja. Låt gärna marinera flera timmar eller över en natt.
När potaisarna börjar bli klara så förväll en broccolibukett  i bitar, stek eller grilla quornfileérna.
Värm Keldas örtsås, ca 1 dl per person.

Servera quornfileérna med kokt potatis, broccoli, sås och lingsonsylt om ni vill (jag ville eg ha gelé men det hade jag inte hemma)


image34


Panerad fetaost med citroncouccous

Therese favorit som vi lagade hos henne i söndags

Panerad fetaost med citroncouccous
Koka 4 port couscous, blanda med en ask halverade körsbärstomater, citronskal och pressad citron från 1 citron. Krydda med salt och peppar.
Skär en god fetaost i skivor. Vispa upp ett ägg och panera fetaosten genom att först doppa i ägget, sedan i ströbröd, stek snabbt på varje sida.

Servera fetaosten och couscousen med yoghurtsås (turkisk yoghurt, flytande honung,salt & peppar) eller tzatziki och en sallad.


Dinkelpizza med pesto och fetaost

I förra veckan var jag på besök hos vänner både i gbg och ängelholm.
Denna pizza är en favorit som jag och Johanna gjorde hemma hos henne i torsdags

Dinkelpizza med pesto och fetaost
Smula ner ett halvt pkt jäst i en bunke, häll över 2½ dl ljummet vatten, lite olja och salt. Rör ner siktat dinkelmjöl tills det har bra konsistens. Knåda en stund och låt jäsa 20 min.
Kavla ut på två plåtar. Bred över tomatpure och strö sedan över riven mozzarella, klicka på små klickar pesto. Grädda i 225 grader tills den fått färg och botten är klar. Ta ut och strö över soltorkade tomater, fetaost, ruccola och rödlök. Salta och peppra. Bara att mumsa sen!

Ibland brer jag peston direkt på pizzan istället för tomatpure. Det är oxå gott att ha körsbärstomater på, men det glömde vi.


Saffranspasta med lax

Mumsig pasta gjorde jag igår. Vill du ha den lite lyxigare så byt ut bönorna mot mer lax och räkor.

Saffranspasta med lax 3-4 port
Koka 3-4 port fullkorns spagetti.
Stek 2 finhackade schalottenlökar i lite olja, tillsätt 200 g lax i bitar. Häll ner en burk Creme fraiche med saffran och tomatsmak. Låt koka upp, tillsätt 50 g räkor, en finhackad tomat och en burk blandade bönor (avsköljda). Låt allt bli varmt och blanda med pastan, salta och peppra.

Servera med sallad eller gröna ärter.



image33


Matvetesallad med fetaost

Matvete är min nya favorit, jättegott till det mesta.

Matvetesallad med fetaost
Häll ner 2 dl matvete i 3½ dl kokande saltat vatten. Låt koka ca 15 min. Skölj med kallt vatten.
Blanda matvetet med 1 burk majs, 1 burk kikärtor, 3 tomater i bitar, en bit gurka i bitar, 1 pkt fetaost i bitar, ett gäng strimlande soltorkade tomater, 1 msk pesto, en påse salladsmix. Krydda med persillade och lite olja.

Servera som den är eller med tzatziki.


image26



Nuggets med ris

Igår kväll blev det en gammal klassiker till middag:

Sesam Nuggets med ris och yoghurtsås
Börja med att koka upp riset, basmatiris är gott till.
Gör yoghurtsåsen av turkisk yoghurt lite majonäs, salladskrydda, vitlökspulver och ketcup.
Wooka broccolibuketter med purjolök och rödlök, salta och peppra.
Stek Sesam Nuggets i lite olja tills de fått färg.
Servera nuggets med ris, wookade grönsaker och yoghurtsås



image27

Broccolibiffar med blomkålsmos

Det här åt jag precis till lunch, jättegott och väldigt mättande.

Broccolibiffar med blomkålsmos
Broccolibiffarna hade jag färdiga i frysen så de värmde jag bara i micron.
Blomkålsmoset gjorde jag genom att dela ett blomkålshuvud i mindre bitar, koka dem mjuka i grönsaksbuljong. Häll av vattnet men spara lite. Mixa med mixerstaven, späd med lite buljong och ½-1 dl creme fraiche, krydda med salt, peppar och gärna finhackad färsk timjan.
Servera med biffarna och en sallad med tomat, mozzarella, citronolivolja och ngn färsk örtkrydda (jag hade timjan)
image29


Tonfiskfilé med rotsaker och spenatsallad

Mumsig helgmat!

Tonfiskfilé med rotsaker och spenatsallad
Skala och dela potatis och palsternackor i klyftor. Lägg på en ugnsplåt tillsammans med klyftad rödlök, finhackad vitlök, finhackad färsk timjan. Salta och peppra, häll över lite olja och kör på 200 grader tills de blivit mjuka och fått fin färg.

Grilla tonfisken i en panna på hög värme, salta och peppra.

Servera med rotsakerna och en spenatsallad gjord på färsk spenat, tomatklyftor, finstrimlad rödlök och rostade pinjenötter, med en skvätt citronolivolja över.

Jag fuskade med en färdig sås till, men annars kan man göra en egen tex vitlökscreme fraiche.


Luis bönsallad

Den här goda bönsalladen från kokboken Vegetariskt håller sig flera dagar i kylen och är gott till det mesta.

Luis bönsallad
2 dl kokta stora vita bönor
2 dl kokta kidneybönor
1 dl röda linser
1 dl finhackad persilja el koriander (jag tog persilja)
1 msk finhackad citronmeliss (jag uteslöt det)
1 tsk finhackad röd chili
3 finhackade vitlöksklyftor
3-4 cm purjolök, finhackad

Dressing
2 msk soja
1 msk riven ingerfära
saft av 1 lime
2 dl olivolja (jag tog 1 dl, det räckte bra)
1 krm paprikapulver
1 tsk honung
½ tsk svartpeppar
1 dl grönsaksbuljong

Skölj bönorna, lägg linserna i kokande vatten, dra av från värmen och låt stå ca 7 min. Blanda alla ingridienserna till salladen. Kör dressingen i mixer eller blanda väl, häll över salladen. Låt stå minst 1 timme innan servering.



RSS 2.0