Taboulle med kikärtsbiffar och myntasås

Jag skulle försöka mig på att fritera kikärtsbiffarna så det blev falafel... gick sådär, de bara ramlade sönder, så resten stekte jag som vanliga biffar.


Taboulle med kikärtsbiffar och myntasås
Koka 4 port fullkornscouscous.
Finhacka 2 tomater och ½ purjolök.
Blanda couscousen med tomaterna och purjolöken, blanda ner mycket finhackad persilja, ½ dl oliver, saften av 1 citron, samt 1 msk olivolja. Krydda med salt och peppar.
Servera med kikärtsbiffar (men jag uteslöt morötter denna ggr) och turkisk yoghurt smaksatt med vitlök och mynta.



Taboulle med kikärtsbiffar och myntasås


Wook med grönsaker och quorn

Wook kan man göra med de flesta grönsaker, extra gott blir det med marinerad quorn och cashewnötter till.


Wook med grönsaker och quorn
1 pkt nudlar (ägg eller risnudlar)
1 påse quornbitar
2 msk red currypaste
1 msk olja
1 pkt sockerärtor
1 bit vitkål
1 burk majs
1 burk ananasringar
½ squash
1 rödlök
1 dl cashewnötter
sweet chilisås
soja

Koka nudlarna enligt paketet, skölj med kallt vatten.
Marinera quornbitarna i currypaste + olja.
Strimla lök, vitkål och squash. Dela ananasen och sockerärtorna i bitar.
Hetta upp olja i en wookpanna, börja wooka vitkålen och rödlök, ha sedan i resten av grönsakerna och till sist quornbitarna och ananasen.
Blanda ner nudlarna och låt bli varmt.
Krydda med sweet chilisås och soja.
Strö över cashewnötter vid serveringen



Wook med grönsaker och quorn

Hemgjord bearnaise

Jag provade att göra egen bearnaise i sommras. Det var mycket lättare än jag trodde, men helt ärligt så är lohmanders alltid godast!

Men om ni vil prova så kommer receptet här:

Hemgjord bearnaise
3 st finhackade schalottenlökar
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
8 vitpepparkorn, krossade (jag hade bara svartpeppar)
2-3 persiljekvistar (jag tog dragon istället)
3 äggulor
150 g smör, skirat
dragon
salt och peppar

Koka vinäger, vatten, peppar, persilja och lök tills hälften av vätskan återstår.
Sila ner blandningen i en kastrull som får plats i en större kastrull med sjudande vatten.
Vispa ner äggulorna och fortsätt att vispa tills såsen tjocknar och blir krämig (det får aldrig börja koka!).
Tag av kastrullerna från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis och öka sedan takten allteftersom såsen börjar binda.
Smaksätt med smulad dragon samt salt å peppar


Hemgjord bearnaise med färskpotatis, sallad och grillad vegburgare

Heta räkor

Klassisk tjejmiddagrätt som är så lätt och otroligt god.

Heta räkor 4 port
Koka 4 port pasta

Blanda två burkar creme fraiche med mycket vitlök, ett par msk tomatpure, cayenne peppar, chili, curry, paprikapulver och grönsaksbuljong. Koka upp och smaka av. Blanda ner två burkar räkor. Låt räkorna bli varma, servera bums med pastan och sallad.

Tips, vill du slippa krydda själv, blanda bara ner stark salsa , vitlök och grönsaksbuljong i creme fraichen.


Heta räkor med sallad


Tonfisk och kikärtsbiffar

Tonfisk och kikärtsbiffar är jättegott och enkelt att göra. Här serverar jag dem som burgare i bröd med majonäs och grönsaker.

Tonfisk och kikärtsbiffar
1 burk tonfisk
1 burk kikärtor
1 ägg
salt & peppar
vitlök
spiskummin

Mixa kikärtorna och tonfisken ihop med ägget, krydda efter smak med salt, peppar, spiskummin och vitlök. Stek biffarna i olja el smör någon minut på varje sida.

Servera tex som burjare i bröd med majonäs, tomatskivor, skivad rödlök och groddar



Tonfisk och kikärtsbiffar i bröd med tomat, majonäs och groddar

Pizza omelett

Omelett kan man variera hur som helst, den här smakar som en lyxig pizza tycker jag

Pizza omelett 1 port
1 schalottenlök
2 färska champinjoner
2 ägg
2 msk vatten
1 msk pesto
½ mozzarellaboll
½ tomat
salt & peppar

Fräs löken och skivade champinjoner i lite olja.
Vispa ihop äggen med 2 msk vatten, krydda med salt och peppar.
Häll äggsmeten över löken och svampen, sänk värmen.
Lägg på skivad mozzarella och tomater och klicka över pesto.
När omeletten har stelnat och mozzarellan smält lite är det klart.


Pizza omelett


Rödrårissallad med grillad halloumi & myntasås

Rött råsris är min nya favorit, här i en smarrig sallad med grillad halloumi och yoghurtsås med mynta.

Rödrårissallad med grillad halloumi & myntasås 2 port
Koka 2 port råris enligt paketet, låt svalna. Strimla rödlök, blomkål och soltorkade tomater och blanda ner. Häll över vit balsamvinäger och lite olivolja, krydda med salladskrydda och peppar.

Skär ett paket halloumi i skivor och grilla, på grillen eller grillpanna.

Blanda 1 dl turkisk/grekisk yoghurt med 1 pressad vitlöksklyfta ½ msk olivolja, salt, peppar, torkad mynta.

Servera salladen med hallomin och tughurtsåsen.


Rödrårissallad med grillad halloumi & myntasås


Mumsiga chevremackor


Ibland orkar man inte laga middag och vad passar väl bättre då än mumsiga chervremackor!

Mumsiga chevremackor
Bred lite smör eller philaphia på grovt bröd, lägg på rejält med ruccola och skivad tomat.
Toppa med mycket chevreost och ringla över lite flytande honung + crema di balsamico.
Krydda med flingsalt och pepper.
Serveras gärna med ett glas vin ;)



Mumsiga chevremackor


Blåbär och hallon!

Hörni passa på nu medans det finns blåbär och hallon i skogen (eller billigt på torget)
Färska bär är ju det godaste som finns!




Jordgubb och melonsallad

Ja kanske är sommaren över nu... Jag ska i alla fall försöka få tid att börja uppdatera igen.

Vi tar en mumsig sommar efterätt till att börja med


Jordgubb och melonsallad 2 pers
1 Galiamelon
1 liter jordgubbar
ev jordgubbsaft
rostade kokosflagor
1 dl creme fraiche
vaniljsocker

Dela melonen, ta ut fruktköttet med ett litet kuljärn alt sked.
Skölj och dela jordgubbarna i mindre bitar.
Låt ev frukten marinera i ouspädd jordgubbsaft en stund.
Fyll upp de tomma melonskalen med frukten.
Strö över rostade kokosflagor

Vispa creme fraichen fluffig, smaksätt med vanlijsocker efter smak och servera till frukten.


Jordgubb och melonsallad


RSS 2.0