Dagens middagstips

Dagens middagstips
Jag hade ett paket hirs stående i skåpet sedan länge, har aldrig använt det förut men nu gjorde jag biffar av det. Och det blev inte så dumt alls.

Hirsbiffar
2½ dl hirs
5 dl buljong
2 ägg
1 gul lök
1 klyfta vitlök
½ pkt kikärtor
½ dl oliver
½ dl soltorkade tomater i olja
1 dl pesto
½ pkt frysta italienska örter (bladpersilja, oregano, salvia)
2 msk potatismjöl
salt & peppar

Sköl hirsen i kokande vatten. Koka den sedan i buljongen i 10 min. Stäng av plattan och låt hirsen eftersvälla i 15 min. Finhacka och stek löken. Mosa kikärtorna. Strimla oliverna och soltorkade tomaterna. Blanda sedan ihop allt i en bunke och krydda med salt och peppar. Stek i smör eller olja tills biffarna fått fin färg.

Servera med pasta, ris eller bulgur och sallad


Hirsbiffar


Dagens middagstips

Dagens middagstips
Det var jättelänge sen jag gjorde rotfruktsgratäng, Dumt för det är ju otroligt gott!

Rotfrukstgratäng
10 stora potatisar
2 palsternackor
1 kålrot
4 morötter
2 gul lök
4 klyftor vitlök
2 pkt matlagningsgrädde
salt & peppar
rosmarin
riven ost

Skala och skiva alla rotsakerna tunt. Varva i en form med skivor av lök och finhackad vitlök. Krydda med salt, peppar och rosmarin mellan varven. Häll över 2 pkt matlagningsgrädde och strö över riven ost.
Grädda i 225 grader till rotsakerna är mjuka, gräden kokat in och osten fått färg.


Servera med grönsaker och ev vegetariska biffar med fetaost



Rotfruktsgratäng


Dagens middagstips

Dagens middagstips
Blir en en av mina favorit röror: hummus. Fast jag hade inte spiskummin och persilja hemma så det  blev en annan variant än det brukar, men den här var jättgod den med. Perfekt som dipp till grönsaker eller på mackan.

Hummus
1 tetra kokta kikärtor
1 klyfta vitlök
1 msk frysta italienska örter (bladpersilja, oregano & salvia)
1 pressad citron
salt & peppar
tryffelolja (som smaksättning, ngn tsk bara)
olivolja

Mixa allt och tillsätt olivoljan tills konsistensen är bra.


Hummus

Dagens middagstips

Dagens middagstips
Dessa goda biffar kan serveras med olika tillbehör. Idag blir det ris, tomatsås och en god sallad.
Man kan byta ut vegefärsen mot köttfärs om man vill.

Vegetariska biffar med fetaost, ris och tomatsås

Börja med biffarna. Låt ½ dl ströbröd svälla i 1 ½ dl mjölk i några minuter, tillsätt 1 ägg, 1 finhackad gul lök (som fräst  genomskinlig och mjuk i lite smör),  ½ dl ajvar relich. Rör ner ett pkt vegefärs, krydda med salt & peppar samt mycket finhackad timjan. Rör till sist ner ½-1 pkt fetaost i bitar. Forma biffar med blöta händer och stek i olja eller smör tills de fått fin färg på båda sidorna. Låt efterstekas i ugnen i en form ca 10 min på 200 grader.

Servera med ris, tomatsås och en god sallad.

Tomatsås:
Fräs en finhackad schalottenlök och en klyfta vitlök i lite olja. Tillsätt 1 tetra krossade tomater, ½ dl ajvar relich och finhackad timjan. Låt puttra en stund, ju längre desto godare. Smaka av med salt och peppar.



Vegetariska biffar med fetaost, ris och tomatsås

Glass i stora lass

Jag som trodde jag funnit min favorit när jag åt Fossil Fuel för ett tag sen, så fel man kan ha! Detta är nya favoriten. Man måste ju bara älska vanlijglass med hallon och brownie bitar. Mmmmmm


Dagens middagstips

Dagens middagstips
Blir mitt favorit mos med goda quornfileér samt bönor i balsamicosky. Smakar alltid ilka gott!

Västerbottenmos med quornfileér och bönor i balsamicosky

Quornfileér:
Lägg 2 quornfileér per person i en marinad av olja, vitlök, balsamvinäger, soja, timjan, salt och peppar. Låt dra några timmar. När det är dax för tillagning, stek fileérna i en grillpanna eller stekpanna.

Potatismos:
Skala och dela potatisarna till mindre bitar. (ca 2 potatisar per person) Koka mjuka i saltat vatten. Riv en liten bit västerbottenost (det finns en liten bit för just matlagning) under tiden.  När potatisen är klar, stöt moset med en potatisstöt (moset ska inte vara för slätt) Rör ner västerbottenost, finhackad timjan, 1 klyfta vitlök, lite smör och lite värmd mjölk tills moset får bra konsistens.  Salta och peppra.

Balsamicobönor:
Ta en näve gröna bönor per person, färska eller frysta tinade. Släng ner i en kastrull, häll över balsamvinäger så det nästan täcker, salta och peppra och värm snabbt upp. Släng ner ett gäng körsbärstomater på slutet, de ska bara blir lite varma.

Servera moset, fileérna och bönorna tillsammans. ringla gärna över lite crema di balsamico vid serveringen.




Västerbottenmos med quornfileér och bönor i balsamicosky

RSS 2.0