Helgens mat
Sedan blev det värre. På lördagen var jag helt slut och pappa var snäll å fixade mat så då blev det fiskpinnar och potatis till lunch... inte det bästa direkt, men men till kvällen kom jag igen och då gjorde jag och Maja en kebabsallad med veg sojabitar.
På söndagen åt jag mer potatis, med ugnsbakad lax , ärtor och romsås, mums! På kvällen orkade jag inte laga mat utan åt mackor (grovt bröd) och smoothie.
Så helgen var lite sisådär... fast bättre ändå än att äta pizza poch godis när man är bakis på helgen, så jag är ganska nöjd ändå.
Recept
Yoghurtkyckling med grillade stenfrukter 4 port
450 g kyckling eller quornfilé
dl grekisk yoghurt
2 tsk garam masala
½ tsk gurkmeja
1 klyfta vitlök
en bit färsk ingefära (vi tog pulver)
skal av en lime
Blanda ihop allt och marinera kycklingen några timmar
Grilla i ugnen alt. i en grillpanna
4 plommon
4 nektariner
6 tomater
1 msk socker
olivolja
salt
peppar
125 g mozzarella (vi tog mer)
en kruka basilika
Dela och kärna ut frukten, Dela tomaterna i halvor
Blanda med olja, socker, salt och peppar. Grilla allting och blanda med mozzarella och basilika och servera med kycklingen.
Recept från Lailas kokbok
Vegetarisk kebabsallad
Blanda iordning en stor sallad med isbersallad, tomat, gurka, majs, bönor, morot och ostbitar.
Stek sojakött med kebabsmak alt krydda tex quornbitar med kebabkryddor.
När det svalnat så blanda ner det i salladen och servera med vitlökscreme fraiche.
Quinoasallad
Quinoasallad med fetaost ca 4 port
Koka 3 dl röd quinoa enl. paketet (glöm inte att skölja först, annars blir det beskt)
Låt svalna
Häll upp en påse salladsblandning i en skål
Dela en ask körsbärstomater i halvor
Skiva en halv rödlök
Strimla 5-10 soltorkade tomater i olja
Tärna ett paket fetaost (riktig är godast)
Blanda ihop allt i bunken
Häll över lite av oljan från de soltorkade tomaterna + citronolivolja och äppelcidervinäger
Krydda med persillade
Blanda runt och sen är det bara att mumsa!
Vin
Dinkelgröt
Veckans meny
Måndag
Ägg, naturell yoghurt
Lins- och bönsoppa
Lax se lör
Tisdag
Dinkelgröt med bär, 1 ägg
Omelett med tomat, lök, ost
Stekt fisk med parmesan, örtsås och broccolie
Onsdag
Gröt se tis
Stekt fisk se tis
Quornfärssås med fullkornsbulgur
Torsdag
Gröt se tis
Quornfärssås se ons
Sallad med quinoa, grönsaker och fetaost
Fredag
Gröt se tis
Sallad med quinoa mm se tors
Tjejmiddag!
Recept
Stekt fisk med örtsås och broccolie
Blanda såsen först. Jag blandade creme fraiche och turkisk yoghurt med lite majonäs och provencala örtkryddor (frysta) och kryddade med salladskrydda och peppar.
Stek några "plattfiskar" (hm kommer inte på vad det heter, flundra?) i smör. Krydda med mycket citronpeppar och salt. Häll över ett par nypor parmesan flagor. Koka så mycket broccoli du vill ha. Servera fisken med broccolin och örstsåsen.
Helgen
Lördag
Yoghurt med nötochfröblandning 1 ägg med majonäs
Lins- och bönsoppa med cheddarost
mellis: tonfisk med ett ägg och majonäs
Stekt laxfilé med haricots verts och gorgonzolasås (creme fraiche och gorgonzola värms och kryddas)
Laxfile med haricots verts, kokt broccolo och gorgonzolasås, det var så smaskigt!
Jobbade natt på lördagen, trodde det skulle bli svårt utan mackor och choklad, men det gick bättre än väntat. Fick dricka vanligt the bara för att pigga på mig (har inte druckit kaffe eller svart the under veckan)
Under natten åt jag: blandade nötter, grapefrukt, körsbärstomater och keso med blåbär.
Söndag
Äggröra med cheddarost 1 avocado, majonäs
mellis: Smoothie
Stekt lax se lör
Den hemliga kocken
Jag säger bara det, nu vill jag flytta ut på landet och odla min egen mat. No more pulversås för mig!
Jag tycker alla som är de minsta intreserade av vad de stoppar i munnen borde läsa den här boken. Jag visst såklart att maten nu för tiden innehåller mycket konstgjorda ämnen, men det här är helt sjukt. Det finns nästan ingen naturlig mat längre. Några få butiker och marknader finns det som har ekologiskt kött, grönsaker och spannmålsprodukter, men annars kan man räka med att det mesta som säljs är ren skit!
Ta tex en färdigpaj, ja man visste såklart att det inte var så nyttigt som att göra egen, men visste ni att för att den ska smaka ok och ha lång hållbarhet så måste de tillsätta över 20 olika konstgjorda ämnen. Helt sjukt!
Och alla lightprodukter... det är ju rena skämtet, nu blir det riktig grädde och creme frachie om jag ska ha, de normalfeta produkterna är de ända som inte innehåller massor av konstiga tillsatser.
Men hur ska man göra när man bor i stan och inte kan odla sina egna grönsaker, köpa, mjölk, ägg och mjöl direkt från bonden. Ja det finns som sagt några bra butiker och marknader i alla fall här i stockholm. Men här bor ju inte alla... Ska man inte kunna få giftfri mat var man än bor?
Det värsta är att tydligen så blir vi så vana av alla konstgjorda ämnen så vi uppskattar inte smaken av "rena" produkter längre, hur sjukt är inte det!
Nä nu måste man göra något. Nu blir det till att lusläsa alla innehållsförteckningar och köpa ekologiska grönsaker efter säsong!
Mumsig böndipp
Böndipp
Öppna och skölj en burk stora vita bönor. Mixa med mixerstav tillsammans med ca 1 dl creme fraiche, 1 vitlöksklyfta & pressad citron. Smaka av med flingsalt och peppar.
GI
Så här ser veckans planering ut än så länge:
Tisdag
Turkisk yoghurt med fröochnötblandning, liiite honung och kanel, ett ägg
Omelett med lök, fetaost och broccolie
Kokt fisk med spenatstuvning, vit-och rödkålsallad
Onsdag
Omelett se tis
Fisk se tis
Tonfisksallad med bönor
Torsdag
Yoghurt med nötochfröblandning, ett ägg
Tonfisksallad se ons
Böngryta med broccolo, morot och vitkålsallad
Fredag
Omelett med lök, tomat och ost
Böngryta se tors
Tomatsoppa med linser och bönor
Recept
Nötochfröblandning
Ta en näve hasselnötter och en näve mandel och grovhacka, blanda med en näve solrosfrön och en näve linfrön. Förvara i en burk med lock och använd tex på yoghurt eller över en sallad.
Kokt fisk med spenatstuvning
Koka upp vatten med en fiskbuljongtärning. Lägg ner fisken och låt sjuda tills den är vit igenom. Tina ett par nävar fryst spenat i en kastrull på låg värme. Häll ner creme frachie (så mycket som du tycker behövs)och krydda med salt och peppar. Servera med en sallad av strimlad röd- och vitkål med vitlöksvinegrett över.
Tonfisksallad
Gör en sallad av isbergsallad, gurka, tomat och en morot. Öppna och skölj en burk bönor och blanda ner. Lägg upp sallad på en tallrik. Toppa med ½ burk tonfisk i vatten, ½ avocado, ev ett ägg och keso. Häll över en vinegrett alt. citronolivolja med lite kryddor. Toppa med lite rostade solrosstjärnor, alt pinjenötter.
Böngryta med morot och vitkålsallad
Fräs en hackad lök och en vitlöksklyfta i lite olja. Häll ner en burk svamp. Dela ett huvud broccolo (brocolie eller blomkål går oxå bra) och släng ner tillsammans med en tetra krossade tomater och en grönsaksbuljongtärning.(har du några andra bra grönsaker hemma, släng ner dem oxå) Låt puttra en stund. Öppna och skölj två burkar bönor (valfria) och häll ner i grytan, krydda med salt, peppar och örtkryddor. Servera med riven morot och vitkål som blandats med lite turkisk yoghyrt och en pressad vitlöksklyfta, flingsalt och peppar.
Tomatsoppa med linser och bönor
Fräs en hackad lök och två pressade vitlöksklyftor i lite olja. Häll ner två tetra med krossade tomater, en buljongtärning och en näve röda linser, en näve gröna. Låt puttra tills linserna mjuknat. Späd ev med vatten. Till sist öppna och skölj en burk bönor och blanda i. Krydda med salt, peppar och persilja. Servera med en klick keso eller turkisk yoghurt.
Jag kommer laga minst 2 port av maten när jag lagar den så jag kan äta samma dagen efter oxå. Böngrytan och soppan kan man dessutom frysa om man vill. Till mellanmål blir det nötter, citrusfrukter, keso eller proteindryck.