Dagens middagstips
Idag tipsar jag om världens godaste förätt. Kanske passar bäst på hösten när det finns färsk svamp, men har du kantareller i frysen så kan du använda dem, eller konserverade kantareller.
Kantarellsallad
Rensa och dela kantareller, både höst och gula passar bra. Fräs i smör.
Lägg upp blandade salladssorter på en tallrik, strö över fint skivade räddisor och kantarellerna.
Hyvla över mycket parmesan och ringla över crema di balsamico.
Servera gärna med bröd och en skål olivolja och flingsalt att doppa brödet i.
Kantarellsallad
Dagens middagstips
Världens godaste brunch är Amerikanska pannkakor. Det här receptet är otroligt lätt. Man kan variera vilken smak man vill ha själv. Pannkakorna går jättebra att frysa och ta fram och värma i micron när man är sugen.
Amerikanska pannkakor med bär och lönnsirap
5 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
3 msk socker
2 dl mjölk
3 ägg
50 g smör
valfria bär, banan eller äpplebitar och kanel
Blanda de torra ingridienserna, vispa ner mjölk, ägg och flytande/smält smör.
Klicka ut smeten i stekpannan. När smeten stelnat och det är dax att vända kan du ha på ngn fyllning om du vill. Jag har provat frysta blåbär och äppleskivor med kanel. Banan och choklad är säkert gott också eller andra bär.
Servera pannkakorna med lönnsirap.
Amerikanska pannkakor med bär och lönnsirap
Ben & Jerrys
Fossil Fuel är bara sååå god!
Desutom känns det lite bättre att köpa denna svindyra glass när man vet att de stöder en massa olika välgörande ändamål!
Dagens middagstips
Jag hade massa frysta kantareller både höst och gula i frysen som jag använde till den här grytan. Men har man inte det tar man svampkonserv (kantarell eller champinjon)
Quorngryta med kantareller 4 port
1 lök
1 påse quornbitar
Höstkantareller och gula kantareller
1 grönsaksbuljongtärning
soja
senap
vitlökspulver
peppar
1 dl matl.grädde eller creme fraiche
majzenamjöl
Fräs hackad lök i olja, Häll i svamp, quornbitar och vatten så det täcker. Ha i en buljongtärning, soja, senap, vitlökspulver och matl.grädde. Låt puttra en stund. Red av med majzenamjöl, smaka av om det behövs mer soja eller senap, krydda med peppar.
Servera med ris, brysselkål och svartvinbärsgelé.
Quorngryta med kantareller, ris, svartvinbärsgele och brysselkål
Dagens middagstips
Vegetarisk carbonara 4 port
Koka 4 port tagatelle pasta i saltat vatten. Finhacka en sharlottenlök el liten gul lök och fräs i smör. Tillsätt 1 pkt vegtarisk bacon, (minns inte vilket märke som hade det men det fanns på ica) 1 burk creme bonjour cuisine, vitlök och örter. Blanda ner den kokta pastan och gröna ärter. Salta och peppra.
Servera med äggula.
Vegetarisk carbonara med äggula
Dagens middagstips
Omelett går att variera i det oendliga, idag blir det lax och broccoli.
Omelett 1 port
1 charlottenlök el ½ liten gul lök
chili
1 klyfta vitlök
2 ägg
2 msk mjölk el vatten
salt & peppar
broccoli
1 laxfile
dill
Fräs finhackad lök, vitlök och chili i olja. Dela laxfilen i bitar och stek tills den är klar. Vispa ihop ägg, mjölk, salt & peppar och häll över löken. Förväll broccolin några minuter i micron. Tillsätt sedan broccolin på omeletten och stör över dill.
Omeletten är klar när äggsmeten stelnat.
Omelett med broccoli och lax
Dagens middagstips
Lasagne är perfekt att laga mycket av och frysa in som matlådor.
Quornfärslasagne
2 lök
2 vitlöksklyftor
2 morot
1 burk champinjoner
2 påsar quornfärs
2 tetror tomatkross
1 burk creme fraiche
1 dl ajvar relich
½ dl tomatpure el chilisås
2 tärningar grönsaksbuljong
oregano, basilika
salt & peppar
lasagneplattor
riven ost
Fräs lök, vitlök och riven morot. Tillsätt champinjoner, quornfärs, tomatkross, creme fraiche, ajvar relich, tomatpure, grönsaksbuljong. Låt puttra en stund, krydda med örter, salt och peppar. Späd ev med vatten om såsen är tjock, den ska vara ganska rinnig.
Varva såsen med lasagneplattor i en ugnsform. Avsluta med såsen och riven ost. Låt gärna stå en stund innnan den åker in i ugnen på 200 grader tills plattorna är mjuka och osten fått färg.
Servera med sallad & vinegrett
Quornfärslasagne med sallad
Dagens middagstips
Så mycket nyttigare än fiskpinnar blir det om man steker lax till den stuvade spenaten istället.
Lax med stuvad spenat och kokt potatis
Skala och koka så mycket potatis som behövs.
Krydda laxfileérna med valfria kryddor och stek i olja.
Häll fryst spenat i en kastrull med ett par msk creme fraiche, lite grönsaksbuljong och låt puttra tills spenaten tinat. Krydda med salt och peppar.
Servera laxen, potatisen och spenaten med valfri grönsak.
Lax med stuvad spenat och kokt potatis
Dagens middagstips
Plättar är av någon anledning godare än pannkakor. Kanske pga av gamla barndomsminnen?
Hjortronsylt till är min favorit.
Plättar
1½ dl vetmjöl
1½ dl siktat dinkelmjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2-3 msk smör
Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i mjöken lite i taget. Tillsätt tills sist äggen och smält eller flytande smör.
Stek i plättjärn. Smörj laggen med lite smör då och då så inte plättarna fastnar.
Servera med en god sylt och grädde.
Plättar med hjortronsylt
Dagens middagstips
En ny kategori kommer det härmed bli, dagens middagstips (eller lunch eller frukost eller fika kanske...)
Dagens middagstips:
Quornfärspaj med sallad
Pajdeg
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
125 g smör
2-3 msk vatten
Blanda mjölet i en bunke, ha i smöret skärt i småbitar. Rör ihop till en smulig massa och tillsätt sedan vattnet tills degen fått bra konsistens. Tryck ut i en pajform, nagga med en gaffel och ställ kallt.
Fyllning
1 lök
2 klyftor vitlök
1 morot
1 påse quornfärs
1 liten burk champinjoner
1 tetra tomatkross
2 msk creme fraiche
2 msk chilisås
1 buljongtärning
örtkryddor
salt & peppar
1 dl riven ost
Fräs hackad lök och vitlök. Riv moroten och ha i den samt en burk champinjoner. Tillsätt sedan quornfärs, tomatkross, creme fraiche, buljongtärning & chilisås. låt puttra en stund och krydda med mycket örtkryddor (tex frysta provecala örter) salt och peppar.
Förgrädda pajskalet i 10 min i 200 grader. Häll sedan i fyllningen och strö över riven ost.
Grädda tills pajskalet och osten fått fin färg.
Servera med en sallad på blandade salladsblad, körsbärstomater, rökdlök och vinegrett.
Quornfärspaj med sallad